Изборник Затворити

Милија Вуковић

Рођен је 3. септембра 1947. у Витошевцу.

Глумац и редитељ Милија Вуковић, “најбољи глумац јужно од Београда”. Радио са редитељима као што су Јован Путник, Муци Драшкић, Небојша Брадић, Јагош Марковић, Милан Караџић, Синиша Ковачевић, Даријан Михајловић… Током живота је изнео преко 150 улога на “даскама које живот значе”, уз још један добар број улога на филму и телевизији (погледајте IMDB базу).

Филмови: “Кућа поред пруге” и “Нека чудна земља”, оба из 1988. Серије: “Срећни људи” 1993., “Срећни људи 2” 1995., “Село гори, а баба се чешља” 2007.

У Крушевачком позоришту је био професионално од 1. фебруара 1973. до пензионисања.

Носилац је великог броја награда за свој рад, а пре две године понео је и титулу “Витез од чарапаније – Сер Харди”. Освојио је чак шест награда стручног жирија на Сусретима „Јоаким Вујић“ за најбољу улогу, два Гранд При признања Сима Крстовић, пет награда жирија града домаћина Сусрета „Јоаким Вујић“, две награде публике на Нушићевим данима у Смедереву, две награде “Бора Станковић“ у Врању, три награде „Зоранов брк“ на Данима Зорана Радмиловића у Зајечару, награде Златни ћуран за најбољу улогу на Данима комедије у Јагодини, Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, као и бројна друга признања у матичном позоришту.

Умро је 16. априла 2020. у својој 73-ој години после дуге и тешке болести.

preview