Изборник Затворити

Миодраг Кнежевић Кнез

Питомац Војномузичке академије, члан Народног оркестра Радио Београда, шеф оркестра КУД-а “Абрашевић”, почасни грађанин Крагујевца, уметник, боем, чувар добре народне песме – све је то био и много тога остао Миодраг Кнежевић Кнез

Миодраг Кнежевић Кнез рођен је у Латковцу близу Александровца Жупског. Био је други по реду син чувеног жупског хармоникаша Миливоја. Од њега је, несумњиво, наследио музичке гене.

Кад је имао пет година победио је на Среском музичком фестивалу у Жупи свирајући у дршку од тиквиног листа са шест рупа. Инструменту који је сам направио. Од тада па до 59. године живот Мије Кнеза испуњен је музиком и уметношћу.

По повратку из Војномузичке академије у Жупи оснива ансамбл “Распевана Жупа”. Са њим наступа по Србији укључујући велики број младих, талентованих музичара, искључиво наклоњених изворној народној музици.

Миодраг Кнежевић Кнез је 12 година био шеф ансамбла КУД “Абрашевић” из Крагујевца.

1974. године проглашен је за почасног грађанина Крагујевца.

Уследиле су године рада у Народном оркестру Радио Београда под управом Жарка Милановића.

Један је од оснивача Народног оркестра за фестивал на Илиџи 1978. године.

Пуних 35 година био је члан оркестра Радио Крушевца.

Компоновао је, аранжирао и свирао са еминенцијом српске народне музике.

Миодраг Кнежевић Кнез преминуо је 05. септембра 2007. године.

Први меморијални фестивал “Звуци сећања”

Почетком септембра 2008. у етно селу Латковац одржан је фестивал културно – уметничких друштава из Крушевца, Врњачке Бање, Александровца и КУД-а “Абрашевић” из Крагујевца, у знак сећања на Миодрага Кнежевића – Кнеза, једног од наших најбољих кларинетиста. Њему у славу, у Латковцу, месту у ком је Кнез први и последњи пут засвирао кларинет, окупиле су се све његове колеге које су дане сећања обележиле музиком која је била његов живот.

Аутор: Сања Кнежевић

preview