Изборник Затворити

Милутин Тасић

ДР МИЛУТИН ТАСИЋ

БЕОГРАД, 1930 – КРУШЕВАЦ, 2020.ГОД.

Др Милутин Тасић је рођен 26.3.1930. године у Београду где је завршио и основну школу. Отац му је Милан Тасић, познати српски научник, који се бавио математиком, физиком и филозофијом. Због ратних и поратних дешавања, средњу школу учи у Београду, Крушевцу, Смедеревској Паланци и Врњачкој Бањи, а матурирао је 1950. у  Крушевачкој гимназији.

Студије медицине започиње у Сарајеву, а завршава 1957. године у Београду. Прво запослење добија у Здравственој станици „Милоје Закић“ као фабрички лекар и управник станице од 1958 – 1962.године. Од 1962. до 1966. године је на специјализацији опште хирургије, а специјализира на „Првој хируршкој клиници“ код професора др Љубомира Рашовића.

Као лекар, цели свој радни век провео је у Крушевцу од 1957 – 1995. као специјалиста хирургије. Био је начелник Службе хитне медицинске помоћи, а први је писао о терапијама течностима и електролитима у интензивној нези у периоду када у Крушевцу није било  спацијалиста из анестезиологије.

Иако га Крушевљани памте као једног од најбољих хирурга овдашње болнице, његова велика љубав је била и историографија. Највише је радио на прикупљању грађе о историји Крушевца и крушевачког здравства. Тако је био и уредник часописа „Медицинска пракса“ у издању Медицинског центра Крушевац. Сарађивао је са многобројним стручним часописима из области здравства и историографије, а објавио је преко 40 стручних радова. Своје прилоге је објављивао и у „Историји српске хирургије“ професора Радоја Чоловића 2002. године, „Крушевачком зборнику“ итд.

Дугогодишњи рад на прикупљању грађе о историји крушевачког здравства, крунише књигом „Здравствене и друге прилике у Крушевцу 1914 – 1918“. Књига је објављена на стогодишњицу завршетка Великог рата. Ово дело, поред историјских чињеница, нуди и живописну слику људи и прилика у окупираној Србији и Крушевцу. Описани су немаштина и болести са којима се становништво тада борило, сналажење у тешким условима, понашање окупатора… Све то документовано званичним списима, записима савременика и новинским чланцима, тако да је сликовито пренета тадашња сурова стварност. Рецензенти  сматрају да је ова књига важна оставштина и за будуће генерације наших суграђана, јер поред осталог, садржи значајне историјске чињенице о здравственим приликама у овом периоду, па и о раду страних лекарских мисија, међу којима је и докторка Елси Инглис.

Поред бављења историографијом, др Тасић је био и познати колекционар, филателиста, библиофил, шахиста…

Син др Милутина Тасића, Милан – такође је лекар анестезиолог у Крушевачкој болници, а и унук је кренуо његовим стопама.

Весна Васиљевић

preview