Izbornik Zatvoriti

Milutin Tasić

DR MILUTIN TASIĆ

BEOGRAD, 1930 – KRUŠEVAC, 2020.GOD.

Dr Milutin Tasić je rođen 26.3.1930. godine u Beogradu gde je završio i osnovnu školu. Otac mu je Milan Tasić, poznati srpski naučnik, koji se bavio matematikom, fizikom i filozofijom. Zbog ratnih i poratnih dešavanja, srednju školu uči u Beogradu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Vrnjačkoj Banji, a maturirao je 1950. u  Kruševačkoj gimnaziji.

Studije medicine započinje u Sarajevu, a završava 1957. godine u Beogradu. Prvo zaposlenje dobija u Zdravstvenoj stanici „Miloje Zakić“ kao fabrički lekar i upravnik stanice od 1958 – 1962.godine. Od 1962. do 1966. godine je na specijalizaciji opšte hirurgije, a specijalizira na „Prvoj hirurškoj klinici“ kod profesora dr Ljubomira Rašovića.

Kao lekar, celi svoj radni vek proveo je u Kruševcu od 1957 – 1995. kao specijalista hirurgije. Bio je načelnik Službe hitne medicinske pomoći, a prvi je pisao o terapijama tečnostima i elektrolitima u intenzivnoj nezi u periodu kada u Kruševcu nije bilo  spacijalista iz anesteziologije.

Iako ga Kruševljani pamte kao jednog od najboljih hirurga ovdašnje bolnice, njegova velika ljubav je bila i istoriografija. Najviše je radio na prikupljanju građe o istoriji Kruševca i kruševačkog zdravstva. Tako je bio i urednik časopisa „Medicinska praksa“ u izdanju Medicinskog centra Kruševac. Sarađivao je sa mnogobrojnim stručnim časopisima iz oblasti zdravstva i istoriografije, a objavio je preko 40 stručnih radova. Svoje priloge je objavljivao i u „Istoriji srpske hirurgije“ profesora Radoja Čolovića 2002. godine, „Kruševačkom zborniku“ itd.

Dugogodišnji rad na prikupljanju građe o istoriji kruševačkog zdravstva, kruniše knjigom „Zdravstvene i druge prilike u Kruševcu 1914 – 1918“. Knjiga je objavljena na stogodišnjicu završetka Velikog rata. Ovo delo, pored istorijskih činjenica, nudi i živopisnu sliku ljudi i prilika u okupiranoj Srbiji i Kruševcu. Opisani su nemaština i bolesti sa kojima se stanovništvo tada borilo, snalaženje u teškim uslovima, ponašanje okupatora… Sve to dokumentovano zvaničnim spisima, zapisima savremenika i novinskim člancima, tako da je slikovito preneta tadašnja surova stvarnost. Recenzenti  smatraju da je ova knjiga važna ostavština i za buduće generacije naših sugrađana, jer pored ostalog, sadrži značajne istorijske činjenice o zdravstvenim prilikama u ovom periodu, pa i o radu stranih lekarskih misija, među kojima je i doktorka Elsi Inglis.

Pored bavljenja istoriografijom, dr Tasić je bio i poznati kolekcionar, filatelista, bibliofil, šahista…

Sin dr Milutina Tasića, Milan – takođe je lekar anesteziolog u Kruševačkoj bolnici, a i unuk je krenuo njegovim stopama.

Vesna Vasiljević

preview