Изборник Затворити

Зоран Симовић – Чоче

Зоран Симовић – Чоче (2. новембар 1954. у Мојковцу, СФРЈ, сада Црна Гора, основну школу завршио у Паруновцу, а средњу у Крушевцу) је бивши југословенски фудбалски голман. Био је велики мајстор за одбране једанаестераца, а истицао се и честим, понекад и непотребним истрчавањима са гол линије.

Професионалну играчку каријеру започео је у Напретку из Крушевца, одакле је 1980. године прешао у редове сплитског Хајдука. Одличне игре у “билом” дресу довеле су га и до репрезентације Југославије. Симовић је за “плаве” забележио 10 наступа, укључујући и легендарни меч квалификација за ЕУРО 84 против Бугарске на “његовом” Пољуду. Југославија се пласирала на завршни турнир у Француској на коме се није баш истакла, али је Симовићеве игре запазио тадашњи тренер турског Галатасараја, Немац Јуп Дервал, на чије је инсистирање стамени Црногорац прешао на обале Босфора. У највећем турском клубу Симовић је остао све до 1990. године, када је објавио да се повлачи из фудбала. У једној анкети сврстан је на 12. место листе најбољих странаца турског фудбала свих времена и међу шест најбољих голмана турске лиге.

Данас је Зоран Симовић успешни приватни предузетник који се бави некретнинама и грађевинарством. Живи и ради у Крушевцу.

preview