Izbornik Zatvoriti

Velika Drenova

Velika Drenova je naselje u opštini Trstenik, u Rasinskom okrugu, u Srbiji. Prema popisu iz 2011. ima 2.363 stanovnika, 2002. bilo je 2.719 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 2.959 stanovnika). Do 1965, godine je ovo naselje sedište Opštine Velika Drenova koju su činila naseljena mesta: Božurevac, Mala Drenova, Mala Sugubina, Medveđa, Mijajlovac, Milutovac, Poljna, Riljac, Rujišnik, Selište, Stragari (tada pod zvaničnim imenom Stragare), Velika Drenova (sada u opštini Trstenik), Bela Voda, Brajkovac, Kamenare, Komorane, Konjuh, Lazarevac i Ljubava (sada u opštini Kruševac).

U Velikoj Drenovi rođen je srpski pisac i akademik Dobrica Ćosić, prvi predsednik SR Jugoslavije kao i prvi doktor nauka pedijatrije u staroj Jugoslaviji Dr Radoje Košarević.

Iako ima dokaza da je čovek na teritoriji Velike Drenove živeo još u praistoriji, naselje sa nazivom Drenova pominje se prvi put u povelji koju je 1429. godine despot Đurađ Branković izdao velikom čelnikuRadiču Postupoviću.

Do Drugog srpskog ustanka Velika Drenova se nalazila u sastavu Osmanskog carstva. Nakon Drugog srpskog ustanka Velika Drenova ulazi u sastav Kneževine Srbije i administrativno je pripadala Jagodinskoj nahiji i Levačkoj knežini[1] sve do 1834. godine kada je Srbija podeljena na serdarstva.

Ovde se nalazi Manastir Velika Drenova.

preview