Изборник Затворити

Стојанка Алексић

Рођена је у Бачини код Крушевца, 4. децембра 1934. године. По занимању је микробиолог, научни истраживач, универзитетски професор.

Тренутно ради као професор Универзитета у Хамбургу и шеф Националног центра за дијагностику и испитивање узрочника цревних обољења и општу микробиологију СР Немачке.

Матурирала је 1953. у крушевачкој Гимназији; дипломирала 1960. на Медицинском факултету у Београду; специјализирала микробиологију и паразитологију и стекла диплому специјалисте 1965. у Београду, а 1974. у Немачкој; докторирала 1975; стекла 1978. диплому за лекарски рад у Немачкој, 1982. диплому наставника за микробиологију и епидемиологију инфективних болести и 1992. диплому професора медицинске микробиологије на Универзитету у Хамбургу.

У САНУ изабрана 2000. године као члан ван радног састава. Лекарски стаж и специјализацију завршила на клиникама Медицинског факултета у Београду; 1965-70. радила као микробиолог у Хигијенском заводу Војно-медицинске академије у Београду; од 1970. у Хигијенском институту у Хамбургу, Немачка.

Свој научни рад усмерила је на проучавање бактеријске флоре дигестивног тракта и одговарајућих дијагностичких и имунолошких процеса у зараженом организму; резултат тог рада је откривање бројних нових типова салмонела, ревизија одговарајућих антигених шема и развијање нових.

Аутор је 165 научно-истраживачких радова, који су објављени у немачким и иностраним медицинским часописима и посебним издањима. Коаутор је три књиге; одржала је 54 стручна семинара у Немачкој, Југославији, Данској, Швајцарској, Шведској, Аустрији, Бугарској, Јапану, Хонг Конгу, Индонезији, Аустралији; члан је Међународног поткомитета за таксономију ентеробактерија, салмонела и јерсинија.

У Светској здравственој организацији је експерт на заседањима конференција округлог стола о важним питањима бактериологије и инфектологије у Орвиету и Риму (Италија), Мелбурну (Аустралија), Фуyију (Јапан), Хамбургу, Хановеру и Вернигеродеу.

У Немачкој је члан више тела – Савета и Комисије за изоловање и идентификовање цревних бактерија и Комисије за бактериолошку дијагностику цревних инфекција и др. Одржавала је интензивне везе и сарадњу са медицинским институцијама и стручњацима у отаџбини. За време санкција радила на успостављању веза југословенских са међународним здравственим организацијама, УНИЦЕФ-ом, немачким и америчким епидемиолошким службама, повезивању југословенских са светским стручњацима за одговарајуће медицинске области; набављала и достављала апарате за лабораторије и болнице, као и лекове и пружала друге видове помоћи својој земљи.

Живи у Хамбургу, Немачка.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Stojanka_Aleksi%C4%87

https://www.novosti.rs/vesti/planeta.301.html:331203-Odlazi-doktorka-Stojanka-Aleksic

preview