Izbornik Zatvoriti

Stalać

Stalać (do 1953. godine Stalać Selo) je naselje u Srbiji u opštini Ćićevac u Rasinskom okrugu koje se nalazi na 140m nadmorske visine. Prema popisu iz 2011. bilo je 1521 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 1828 stanovnika).

Nalazi se na Južnoj Moravi, na putu za Kruševac, 9 kilometara jugozapadno od 171. kilometra auto-puta BeogradNiš (kod Pojata).

Stalać je staro naselje koje se prvi put u istorijskim dokumentima spominje u hristovlji grčkog cara Vasilija II Makedonca iz 1019. godine pod nazivom Istanglangen.

U periodu turske vladavine na ovim prostorima reka Južna Morava je bila prirodna granica dve nahije, pa je desni Stalać pripadao Aleksinačkoj, a levi Stalać Kruševačkoj nahiji. Kada je princ Musa 1412.g . prodro u Srbiju preko Pirota, Svrljiga,Sokola, napao i osvojio Bovan, zatim opljačkao Lipovac kada je najverovatnije prvi put stradao i obližnji manastir.Posle ovih mesta, Musa je lako osvojio značajan grad Stalać, opljačkao ga, i u malom gradu se dugo zadržao komandant utvrđenja. Tim povodom Konstantin Filozof piše: „A u kuli se zadrža, čuvajući grad, neki blagorodni muž, dok sa kulom ne izgore, junačan kao neko od starih.“ Godine 1733. Stalać pripada Paraćinskoj parohiji; paraćinski sveštenik nije mogao služiti u Stalaću jer je bio suviše udaljen. Ta „drevna“ crkva je bila potpuno prazna, čija se posveta nije znala. Tih godina formiran je Stalaćski kapetanat sa sedištem u Stalaću, čijih je stotinu hajduka držalo stražu u 11 čardaka. U narodnoj molbi iz 1727. godine pominje se Roman Nikolić, kapetan stalaćski. Zanimljivo je da godine 1717. Stalać je praktično nenaseljen i ima samo 4 domova. Po oslobađanju od Turaka 1830. godine Stalać je imao 68 kuća i 81 poresku glavu. Desetak godina posle toga ubrzano se razvija i već ima 90 kuća i 617 stanovnika. U to vreme Stalać već ima „Primiritelni sud“ i sastavlja jednu opštinu zajedno sa Lučinom. U periodu od 1888. godine otvara se i prva škola gde je učiteljica bila monahinja Polherija Vukadinović kao i Kosara Bokina, mada je u Grad Stalaću otvorena 1871. godine gde je učitelj bio izvesni Sreten Subotić a i pre toga je dolazio Ćićevački učitelj kako bi učio đake još 1832. godine Kroz Stalać 1884. godine prolazi i prvi voz a inače prvi šef stanice je bio izvesni Milan Stajević U neposrednoj blizini naselja, oko 2,5 kilometara južno od mesta gde se spajaju Zapadna i Južna Morava i čine Veliku Moravu, nalazi se srednjovekovni grad Stalać, jedan od najvećih utvrđenih gradova u Srbiji. Postavljen je na vrhu sedlastog uzvišenja koje dominira širokom okolinom. Grad je kontrolisao prilaze dolinom reka, ali je istovremeno imao funkciju odbrane prilaza Kruševcu – srpskoj srednjovekovnoj prestonici. Svake godine, za vreme sv. Trojice, kod kule Todora od Stalaća održava se manifestacija „Morava nas voda od’ranila“.

Ovde se nalaze Crkva Svetog Arhanđela u Stalaću i Crkva Svetog Duha u Stalaću.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%9B

 

preview