Изборник Затворити

Момчило Антоновић

Момчило Антоновић је рођен у Крушевцу 1938. године. Академију за ликовне уметности и постдипломске студије завршио је у Београду у класи професора Недељка Гвозденовића. Члан је УЛУС-а од 1964. Био је редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду и декан на истом факултету.

Момчило Антоновић је самостално излагао у земљи и иностранству око 30 пута. Из библиографских података, види се да је много угледних ликовних критичара позитивно оценило његово сликарство. О њему су писали и говорили: З.Маркуш, Н.Кусовац, Ж.Турински, П.Васић, Д.Гостушки и многи други врсни познаваоци и поштоваоци његовог дела. Врло рано га је упознала шира јавност, те је сликама заступљен у готово свим колекцијама у земљи и иностранству.

Бави се подједнако добро свим трима дисциплинама – сликарством, скулптуром и графиком.Врстан цртач, колориста с ретким смислом за раскошне полихромне хармоније, са препознатљивим сликарским рукописом. Једнако је добар мајстор у великом и малом формату. Антоновић је непревазиђени претставник трансавангарде (модерног експресионизма) међу савременим српским сликарима. Од многобројних награда (прву је добио још давне 1961 год.), најзначајније су Награда за сликарство на 21.Октобарском салону 1980 год. и Октобарска награда града Београда 1988 год. Живео је и радио у Београду, где је и преминуо 23. јануара 2019.

preview