Изборник Затворити

Драгутин Гавриловић

Име и презиме Драгутин Гавриловић су познати свакоме ко је макар мало читао историју Србије у Првом светском рату. У питању је чувени бранилац Београда из 1915., човек који је својим војницима изговорио оне чувене речи: “Тачно у 15 часова непријатељ се има разнети вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници, јунаци, Врховна команда избрисала је наш пук из свог бројног стања… Наш пук је жртвован за част Отаџбине и Београда. Ви немате више да се бринете за ваше животе, који више не постоје. Зато напред, у славу!”

Други део приче зна мањи број људи. У јуришу који је уследио погинули су скоро сви браниоци, а сам мајор Гавриловић је врло тешко рањен. По завршетку рата, служба га је довела у Крушевац, где је живео и радио од 1920. до 1930. године као командант 47. пешадијског пука.

7. маја 1930. Одбор Општине града Крушевца прогласио је, тада у чину пешадијског потпуковника, Драгутина Гавриловића за свог првог почасног грађанина (“…у знак захвалности за његов десетогодишњи рад на културном и хуманом пољу за добро овога града…“).

Драгутин Гавриловић је рођен у Чачку.

preview