Изборник Затворити

Драгољуб Љуба Степановић

Љуба Степановић (Божуревац, 1932. – Божуревац, 27. мај 1997.), естрадни уметник. Познат под уметничким именом “Стевка Божуревка”. Веома познат имитатор код нас и у свету. Најуспешније је имитирао српског сељака, као и председника СФРЈ (Тита) и још педесетак ликова.

Годинама естрадним наступима забављао публику целог света. Био је уметник високог ранга, уживо, на радио – таласима, на телевизији. Наступао самостално и са уметничким групама. Гостовао у многим местима на пет континената.

Био је веома везан за свој крај, који је свесрдно помагао и волео, стално се враћао у свој завичај. У свом омиљеном родном селу саградио је ћуприју, фудбалско игралиште, помагао фудбалски клуб, дружио се са мештанима.

Био је познат као човек са хиљаду лица и хиљаду гласова. Био је пионир имитације у Титовој Југославији. Био је – Стевка Божуревка. Љуба Степановић је први мушкарац у СФРЈ који се јавно пресвукао у жену и први који је јавно имитирао Јосипа Броза Тита. Без последица.

Ове данас много млађе генерације појма немају ко је био Љуба Степановић, како је изгледао и чиме се бавио (Гугл је што се тиче Љубе сиромашан), али вероватно су макар једном – ако имају бар мало широког општег образовања – чули за Стевку Божуревку. Само немају појма шта је то.

Како је Љуби успело да имитира Тита пред Титом и да Титу то буде духовито и да се друг Тито – мајку ти божју! – не наљути? Па, лепо; Љуба је био цар!

Постоји прича – истина, кажу – да је Љуба у некој прилици пред самим Титом испричао политички виц о томе како испада да је Тито краљ СФР Југославије. Нико од полтрона и полтрончића око Тита није смео да се насмеје на крају вица, док се сам Тито није грохотом насмејао! „Ха, добар овај, мајку ти божју!“ Тито краљ! А Љуба цар!

Љуба Степановић је обишао цео свет захваљујући свом таленту, на сваком континенту на ком су живели Југословени био је и Љуба; да их увесељава.

Био је пионир имитације, пародије, стендапа.

Да је неко од Љубе затражио да имитира дрво или камен, и то би Љуба умео! И многима би било смешно…

preview