Изборник Затворити

Антоније Маринковић

Антоније Маринковић је рођен 1917. у Корману, код Алексинца. Прва два разреда основне школе завршио у Скопљу, трећи и четврти у Крушевцу, као и Гимназију. Апсолвирао је права у Београду (1940.). Писац, есејиста, новинар, ликовни и књижевни критичар. Ако не пореклом, онда својим радом и осећањем прави Крушевљанин.

Рад и дело

Антоније Маринковић је 1939. у нашем граду покренуо лист Народ. Учесник народно ослободилачког покрета у II светском рату. Рањен у руку 1944. После рата радио у Загребу, у подјастребачком селу Градетину, Историјском архиву Крушевца…

Основао је удружење стваралаца Синтеза (1968.), од 1964. је члан Центра за фантазмагичку актуелност и уметност у Бриселу, и стални сарадник часописа Фантасмагие. Превођен је на француски, италијански, руски, румунски, чешки, фламански, албански, словеначки и македонски. Много пута добијао књижевне награде. Добитник награде града Крушевца за књижевно дело.

Објавио више књига поезије: Жетва, Стопе на води, Младић без адресе, Недоглед, Љубичице за непознато, Трагајући, Играли се коњи врани… Збирке приповедака: Кризалида, Месец међу роговима, Понижење с молитвом…Сарадник или уредник многим делима из историје Крушевца. Члан САНУ.

Умро је у Крушевцу 16. јула 1987.

preview